BDP Solved Assignments

IGNOU BPAE-102 Solved Assignment 2019-20 (Free)

Course CodeBPAE-102
Course TitleINDIAN ADMINISTRATION
Assignment TypeTUTOR MARKED ASSIGNMENT
Assignment CodeBPAE-102/AST/TMA/2019-2020
ProgrammeBA (Public Administration)
SessionJuly 2019 and January 2020
MediumEnglish
Last Date of SubmissionMarch 31, 2020 for July 2019 Batch
September 30, 2020 for January 2020 Batch
Unsolved AssignmentClick here to download

Question 1 : Examine the principles governing relationship between political and permanent executives.
Answer : Realizing that the functions of two executives are overlapping, it is necessary to demarcate their respective roles.. Click here to read full answer..

Question 2 : ‘The Chief Minister has acquired a special role in the exercise of executive power in a state’. Comment.
Answer: The Chief Minister performs the same functions in respect of the state government as the Prime Minister does in respect of the Union Government. Although the real executive power of the state government.. Click here to read full answer..

Question 3 : Explain the changing role of the Prime Minister’s Office.
Answer: Prime Minister’s Office is headed by the Principal Secretary and has many Additional and Joint Secretaries.. Click here to read full answer..

Question 4 : Distinguish between Secretariat Department and Executive Department.
Answer: The basic approach is that policy-making work should be separate from the execution of the policy.. Click here to read full answer..

Question 5 : Write a note on Urban Local Self-Government.
Answer : Following the 74th Constitutional Amendment Act, 1992 Urban Local Self Government in India has been classified into three kinds.. Click here to read full answer

Question 6 : Discuss the functions of District Collector.
Answer : The collector is the highest authority in the District Administration and he looks after both the development and.. Click here to read full answer..

Question 7 : Describe the village policing system.
Answer: Click here to read full answer..

Question 8 : Advisory role of the State Public Service Commission.
Answer: Click here to read full answer..

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close